Nutricionizam

7 protuupalnih namirnica za bolove i artritis

Koje namirnice smanjuju oticanje i upalu?

7 protuupalnih namirnica za bolove i artritis

Dok neke namirnice jednostavno pogoršavaju određena zdravstvena stanja - druge ih vrlo uspješno liječe. Priroda nam je pružila puno slasnih i raznolikih ˝lijekova˝ za nateknute zglobove, upale, bolove povezane s reumatoidnim artritisom. Iskoristite ovih sedam namirnica kao vrlo učinkovito, zdravo i nadasve ukusno rješenje za svoje tegobe.

 


Sedam namirnica s protuupalnim djelovanjem: 

1. Zdrava ulja

Ukoliko još uvijek nemate naviku korištenja maslinovog ulja - vrijeme je da počnete. Ovo ulje obiluje oleinskom kiselinom - omega-9 masnom kiselinom koja smanjuje upaljenost. Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje za kuhanje kao i za obogaćivanje salata. Osim što pomaže smanjenju upala, korisno je za probavu, srce pa čak i mozak.



2. Ribice su zdrave

Crveno meso je s razlogom na zlu glasu. Naime, sadržava mnogo kolesterola i soli te tako potiče upalne procese. Za zadovoljavanje potreba za proteinima prebacite se radije na ribu. Losos, tuna, bakalar - samo su neki od primjera ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.

 

7 protuupalnih namirnica za bolove i artritis

3. Grickajte voće i orašaste plodove

Između obroka steknite naviku grickanja voća i orašastih plodova. Lješnjaci, bademi, suncokretove sjemenke i orasi su samo neke od brojnih mogućnosti. Od voća najkorisnije su jabuke, borovnice, višnje, ananas, brusnice i jagode.



4. Češnjak - ˝mirišljavi˝ lijek

Češnjak ima toliko dobar okus da neugodan zadah iz usta pada u drugi plan. Osim toga, češnjak je moćno protuupalno oružje, pravi prirodni lijek. Uključite ga u svoju kuhinju što je više moguće. Kako biste zaustavili neugodan zadah, nakon obroka isperite dah mentom - koja je, između ostalog, vrlo korisna za probleme sa zglobovima.

 

7 protuupalnih namirnica za bolove i artritis


5. Začinsko bilje

Svježe ubrano je najkorisnije zbog velikih količina nutrijenata. Ovdje se nude bosiljak, čili papričice, origano, peršin, ružmarin, majčina dušica i kurkuma. Nasjeckajte ovo začinsko bilje i iskombinirajte s češnjakom i maslinovim uljem za bogatu aromatičnu marinadu. Oni smjeliji mogu dodati i malo đumbira.



6. Čokolada

Mislili smo i na desert, a odličan odabir je čokolada s najmanje 70% udjela kakaa. Za desert možete iskoristiti i druge namirnice koje ne sadrže mnogo masnoća i šećera poput voća i sjemenki. Sve to zajedno djeluje vrlo pogodno na smanjenje upala.



7. Vrijeme je za zeleni čaj

Osim što smanjuje rizik od pojave bolesti srca i raka, zeleni čaj vodi pravi mali rat protiv upala u vašem tijelu, i to vrlo uspješno. Vruć ili hladan, s dodatkom svježe iscijeđenog limuna predstavlja pravu antioksidativnu bombu.

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.