Advertisement
Putovanja

7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete

Zemlja zbilja ima nekoliko mjesta koje ne bi mogao smisliti niti pisac znanstvene fantastike

7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete

Kao što se kaže da život piše najzanimljivije priče koje ljudski um ne može smisliti, jednako tako i naša predivna planeta prepuna je krajolika i mjesta koja niti slikar s najbujnijom maštom ne bi mogao nacrtati. Mjesta su to koja niti pisac znanstvene fantastike ne bi sam mogao smisliti i riječ je o lokacijama koje zaista izgledaju kao da su s neke druge, udaljene planete.

Evo nekih od njih, pa ako imate mogućnosti ili se zateknete negdje tamo u blizini navratite pogledati ova zbilja senzacionalna prirodna čuda...
 
Kameni valovi
 
"The Wave" (u slobodnom prijevodu "Val") nalazi se na visoravni Colorado, u blizini granice Utaha i Arizone. Ovo područje galerija je jezovito isprepletenog kamena pješčenjaka, nalik deformiranim stupovima, vijugama, gljivama i drugim čudnim kreacijama. Depoziti željeza odgovorni su za jedinstveno miješanje boja u stijeni, stvarajući dramatičnu dugu pastelno žute, roze i crvene. "Val" je sačinjen od pješčenjaka koji je star oko 190 milijuna godina, a znanstvenici koji ga proučavaju kažu da su se stare pješčane dine pretvorile u čvrsti kamen kroz stoljeća, kalcificirajući se u vertikalne i horizontalne slojeve. Erozije vjetra i kiše je stvorile su spektakularni krajolik koji se danas može vidjeti.
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
 
Vodopad Horsetail
 
Vodopad Horsetail (horsetail u prijevodu znači konjski rep) nalazi se u Yosemite nacionalnom parku u Kaliforniji. To je sezonski vodopad koji teče u zimi i rano u proljeće. Posebice je atraktivan nekoliko dana u veljači, u vrijeme kad ga obasja zalazeće sunce pa izgleda plameno narančasto.
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
 Caño Cristales – rijeka pet boja
 
Nacionalni park prirode, u južnom dijelu pokrajne Meta u Kolumbiji, ima površinu od 650,000 četvornih kilometara i ondje se mogu vidjeti fascinantni slapovi svih veličina, moćne rijeke, potoci i livade. Jedna od tih rijeka je Caño Cristales, koja ovakvu pigmentaciju ima jer je kamenje u njoj prekriveno raznobojnim mahovinom i algama. Žuta, plava, zelena, crna i crvena pet su boja koje prevladavaju. Kada razina vode "potrefi" idealnu razinu, mahovine i alge cvatu u punom sjaju svojih boja. Crvenu boju uzrokuje biljka koja se zove Macarenia clavigera. Jedinstveno biološko čudo Caño Cristales je jedno od onih mjesta koje morate vidjeti da biste povjerovali u njegovu ljepotu.
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete

Solane u Marasu
 
Četrdeset kilometara od Cuzca, u Cuzco pokrajni u Peruu, nalazi se grad Maras (u svetoj udolini Inka). Još od doba starih Inka sol se u Marasu dobivala isparavanjem slane vode (čiji se podzemni tok nalazi u blizini) na suncu. Solana se odnosi na tisuće slanih bazena, a pogled na njih, kada se u njima reflektira svjetlost je zbilja zapanjujuć.
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
 
Otok Socotra

Izoliran od kontinentalnog kopna već 18 milijuna godina, otok Socotra u Jemenu izgleda kao vanzemaljski krajolik s neobičnim biljkama i životinjama, kao što su stablo krvi zmaja, i pustinjska ruža. Otok je apsolutno fascinantno mjesto sa 700 iznimno rijetkih vrsta flore i faune, koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na Zemlji. Zahvaljujući visokom stupnju biološke raznolikosti zaradio je ime "Galápagos Indijskog oceana".
Suha antarktička dolina
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
 
"The McMurdo Dry Valleys"
"The McMurdo Dry Valleys" je niz dolina na Antarktici koje se nalaze unutar Victorijine zemlje zapadno od McMurdo Sounda koje uopće nemaju snijega ili bilo koju vrstu vlage. Na kontinentu leda ta mjesta su ogoljena. Na nemirnom planetu ta su mjesta potpuno mirna. Izgledom više kao Mars nego li Zemlja, antarktičke suhe doline privlače znanstvenike koji ondje proučavaju primitivne oblike života.
Jezero lave kod Erta Ale vulkana u Etiopiji
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
 Erta Ale
 
Erta Ale je aktivni vulkan koji se nalazi u regiji Afar sjeveroistočne Etiopije. To je najaktivniji vulkan u Etiopiji. Visok je 613 metara, a pažnju posebno plijeni svojim jezerom lave (jednim od 4 u svijetu). Erta Ale znači "planina koja se dimi" u lokalnom jeziku i njegova najjužnija jama lokalno poznata je kao "vrata u pakao".
 
7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete
 
Izvor: Uphaa.com

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • 7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete- komentira andrea andrea
    evo, gledam i ne znam kaj bi prije odabrala:)
  • 7 lokacija koje izgledaju kao da su s druge planete- komentira veronika30 veronika30
    Ludnica!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se