Advertisement
Događanja

21.05.2011. Europski dan protiv debljine

21.5. od 9 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu

21.05.2011. Europski dan protiv debljine

Zagrebački Cvjetni trg, u subotu 21. svibnja, postat će središte okupljana svih zainteresiranih za rekreaciju i borbu protiv debljine. Mnogi zainteresirani građani moći će na razne načine, rekreacijom dati i svoj doprinos u obilježavanju Europskog dana protiv debljine. Bogati rekreacijski program pod nazivom ''Navike promijeni – zdravlje pokreni'' započinje već u 9 sati ujutro. 

9:00
Okupljanje biciklista na Cvjetnom Trgu. Nakon kraćeg obraćanja Darinke Jug prisutnima, o zdravstvenim i ekonomskim prednostima bicikla kao prijevoznog sredstva, biciklisti kreću u vožnju Zagrebom.

9:15
Dolazak grupe za nordijsko hodanje/pješačenje, koje je u ovom slučaju prilagođeno i osobama sa smanjenom mogućnošću kretanja. Franjo Kmet će dati kratku izjavu o prednostima hodanja i planinarenja za održavanje optimalne težine i zdravlja. Nakon toga grupa kreće u šetnju prema nekoj, prije dogovorenoj, destinaciji. Šetnji se mogu priključiti svi koji žele, s time da će im prvo biti izmjereni šećer, tlak i težina.

9:30
Prisutnima se obraća kineziologinja Ingrid Kasumagić te s grupom za “prirodna kretanja” pokazuje određene vježbe, ukazuje na njihove prednosti, te objašnjava kako uravnoteženost pokreta utječe na psiho-fizičko zdravlje.

10:00
Kineziologinja Jadranka Kos zajedno sa grupom prikazuje vježbe namijenjene dijabetičarima. Prije i nakon vježbanja mjeri se šećer osobama koje vježbaju.

10:20
Boro Ranitović obraća se prisutnima i govori o prednostima Thai-Chi-a, aktivnostima grupe, te u nekoliko puta tokom dana pokazivat će vježbe.

10:30
Prisutnima se obraća predstavnik Zagrebačkog triatlonskog saveza. Svi prisutni moći će dobiti informacije o svim mogućnostima za zdravo aerobno kretanje s ciljem održavanja idealne tjelesne težine.

11:00
Mirela Šekoronja iz Zagrebačkog športskog saveza objasnit će prisutnima o mogućnostima i fizičkim aktivnostima za osobe s invaliditetom.

11:00 – 12:00
Obraćanje udruga koje su prisutne na Cvjetnom Trgu sa svojim štandovima i volonterima: Za novi dan, Celijakija, Zagrebačko dijabetičko društvo, Udruga srce, Udruga priroda zna, Koalicija udruga u zdravstvu.

Tokom cijelog događaja (10–14h) vršit će se preventivni pregledi uz savjete liječnika. Prisutni će moći izmjeriti tlak, gustoću kostiju, šećer. Izračunat će im se njihov indeks tjelesne mase (ITM), mjerit će se tjelesna masa sa analizom vode, masnog tkiva, potrebnim unosom kalorija, te će dobiti savjet o preporučenim vrijednostima u odnosu na svoju dob i građu tijela. Isto tako će se prisutnima obraćati prisutni liječnici, nutricionisti, epidemiolozi, kineziolozi, osobe iz privatnog i javnog sektora koji se brinu za održavanje optimalne težine i zdravlja, kao i osobe (pacijenti) koje su spremne sa prisutnima podijeliti svoja iskustva u redukciji težine. 

Javno-zdravstvenu akciju organiziraju: Gradski ured za zdravstvo, Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Zavod za javno zdravstvo pod nazivom “Navike promijeni – zdravlje pokreni!” – ujedno i naziv kampanje za 2011. godinu.

 

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se