Advertisement
Ekologija i energija

Etiketa 100% pamuk - istina ili laž?

Što se sve krije u našoj pamučnoj odjeći...

Etiketa 100% pamuk - istina ili laž?
Pamuk (lat. Gossypium arboreum, Malvaceae) sljezu je srodna biljka koja se počela uzgajati još 5000 godina p.n.e. u Južnoj Americi i Aziji. Jedan je od najvažnijih sredstava u trgovini, a u njegovoj proizvodnji danas prednjače: države bivšeg Sovjetskog saveza, Sjedinjene američke države, Kina, Indija, Brazil, Egipat i Sudan.
 
Najvažnije je prirodno vlakno za proizvodnju tekstila, a s njime je naša koža upoznata još od najranijeg djetinstva.
 
Pogled na etiketu odjevnog predmeta na kojoj je otisnuto ˝100% pamuk˝ najčešće ulijeva povjerenje u kvalitetu i zdrav odabir naspram raznih sintetičkih materijala. Međutim, tekstilna industrija jedna je od najvećih svjetskih potrošača pesticida, a četvrtina svjetske potrošnje insekticida koristi se upravo za uzgoj pamuka. Drugim riječima, naše su pamučne majice natopljene kemikalijama. 
 
U svrhu smanjivanja takve mahnite potrošnje pesticida, proširio se uzgoj genetički modificiranog pamuka koji bi trebao biti mnogo otporniji na štetočine kao i komercijalno korištene vrste herbicida. Kao rezultat toga, povećani su prinosi pamuka ali se uporaba kemikalija svejedno nije smanjila. Uz to, brojni stručnjaci dvoje o kvaliteti GMO pamuka.
 
Završne obrade pamuka - pranje, izbijeljivanje, bojanje i tisak - uključuju  izbjeljivače na bazi klora, formaldehid protiv gužvanja i teške metale. Tu valja osvijestiti da je koža organ i to navjeći kojeg imamo. Osim osjetilne funkcije, štiti nas i od vanjskih štetnih utjecaja i u ovom slučaju je jako izložena. Kako je od pamučnih materijala izrađeno donje rublje, higijenski ulošci pa čak i dječije pelene, izloženi su i naši najintimniji dijelovi tijela.
 
Ekološko osvještavanje i koncept održivog razvoja, stigli su i do modne industrije, stoga se na tržištu u novije vrijeme može pronaći i organski pamuk. Organski pamuk uzgaja se bez pesticida, a njegovo sjeme nije genetički modificirano. Osim što je zdraviji za naše tijelo, zdraviji je i za cijeli ekosustav jer se organskim načinom uzgoja obogaćuje tlo izmjenom kultura, pomaže učinkovitijem zadržavanju vode povećanjem organske tvari u tlu, potiče biološku raznolikost i održava ravnotežu između štetočina i njihovih prirodnih neprijatelja - korisnih kukaca.
 
Iako odjeća u potpunosti sačinjena od organskog pamuka još nije toliko komercijalna i uglavnom je rezervirana za one dubljeg džepa (samo 1%  svjetskog pamuka je organski uzgojen). Ipak se pomalo stvari kreću na bolje i svjetski poznati brandovi počinju koristiti organski pamuk. Stoga na etiketama odjevnih predmeta sada treba potražiti:  ˝100% organski pamuk˝.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se