Advertisement
Fitness i joga

10 000 koraka za zdravlje

Sve više liječnika preporučuje hodanje kao najbolji način održavanja dobre kondicije i zdravlja

10 000 koraka za zdravlje

Kao jedna od najjednostavnijih tjelovježbi, hodanje nije naporno, ne zahtijeva veliko ulaganje u opremu, osim možda kupovine dobrih cipela ili tenisica, a blagodati koje možete osjetiti za sveukupno zdravlje, kardiovaskularni sustav, bolje raspoloženje kao i gubitak kilograma - mogu biti značajne.

Osim navedenog, dokazano je da hodanje smanjuje kolesterol, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2, povećava čvrstoću kostiju i poboljšava cirkulaciju. Iako je i malo hodanja bolje nego ništa, stručnjaci se ipak slažu da se optimalan broj koraka koji će osigurati dobro zdravlje kreće oko 10 000.  Pogledajmo kako to možemo postići i doista dogurati do brojke od 10 000 koraka dnevno:
 
Započnite s hodanjem tri puta tjedno 

Ako je vaš stil života sjedelački, vrijeme je da se pokrenete. Courtenay Schurman autor knjige The Outdoor Athlete predlaže da započnete s hodanjem tri puta tjedno po 20 minuta i polako napredujete prema hodanju pet puta tjedno po 30 minuta što je ukupno 2.5 do 3 sata hodanja tjedno.
 
Odredite udaljenost ili vrijeme hodanja

Nekim hodačima je jednostavnije pokrenuti se ako si odrede udaljenost koju će propješačiti, drugima je jednostavnije ako odrede vremensko trajanje aktivnosti na otvorenom. U svakom slučaju, najvažnije je da prilikom hodanja postižete određenu brzinu jer ako hodate pet kilometara dnevno, a za to vam treba pet sati – ništa niste učinili.
 
Odredite intenzitet hodanja

Intenzitet ćete najbolje moći odrediti kontrolirajući srčani ritam što možete učiniti sami, mjereći puls, ili si možete nabaviti mjerač otkucaja srca. Uz povećani broj otkucaja srca, ubrzava se i dah tako da i na dah obratite pažnju. Općenito ste u sigurnoj zoni ako se broj otkucaja poveća do maksimalnih 70%, a za vrijeme hodanja možete izgovoriti rečenicu od šest do osam riječi bez zadihanosti.
 
Nosite pedometar

Pedometar je zgodna i ne preskupa spravica koja mjeri broj vaših koraka.  Pedometar će vam pomoći da uđete u formu i malo po malo dosegnete preporučenih 10 000 koraka dnevno. 
 
Vodite dnevnik

I samopouzdanje će vam porasti ako redovito vodite dnevnik u kojemu ćete bilježiti napredak.
 
Krenite hodati u društvu

Nekima od vas će biti motivirajuće ako krenete hodati u društvu, međutim, pripazite kod takvih dogovora da se radi o osobi koja ima sličnu tjelesnu kondiciju kao i vi te da uživate u njenom društvu.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se